In 2019 behaalden 167 mentoren uit de zorg een attest van gevormde mentor nadat ze een mentoropleiding voor zorgberoepen volgden bij oMvormiNg. Deze opleidingen gaven we in opdracht van Diverscity, Vormingscentrum HIVSET of van vzw Vorm. In het voorjaar van 2020 herwerkten we alle thema’s van deze opleiding in een digitale versie.
In de mentoropleiding bieden we een aantal typische mentorthema’s aan en passen deze zoveel mogelijk toe op de praktijk van de nieuwe of meer ervaren mentoren. Zo krijgen kinderbegeleiders, teamverantwoordelijken, thuisverzorgenden, zorgkundigen, verpleegkundigen en hoofdverpleegkundigen, maar ook kinesisten, ergotherapeuten, animatoren, medewerkers van de keuken, sportdienst of de ICT-afdeling een nieuwe boost om hun stagiaires op een professionele manier te begeleiden.
Ik vond het goed, gaf mij meer tijd om opdrachten te maken en te leren.
Voor het gemeentebestuur van Zemst gaven we de mentoropleiding ook voor een groep medewerkers van de technische dienst, dienst openbare werken en groendienst. Een heel andere insteek, maar ook deze professionals leiden jonge mensen op of begeleiden nieuwe collega’s en hebben nood aan een goed onthaalbeleid, aan inzicht in het leren van mensen en het geven van correcte feedback.
Ook ervaren mentoren stellen zich nog vragen. Vanuit de waarden van een goed stagebeleid formuleerden de mentoren van een groot zorgbedrijf hun sterkte – en groeipunten. Zo kwamen we tot diverse thema’s, die we in de namiddag verder exploreerden: wat doen we al goed en wat willen we hier nog graag aan toevoegen? Waar hebben we invloed op en waarop niet?